Aktualnosti
 
Barka
 
Info
 
Kontakt
 
Linkovi
 
Impressum
 
 
   
Glavna  
   
   
   
   
   
   
   
© K_com Dtg Ltd 2007.
 
   
Sv. Barbara Molitvena zajednica Crkva Župa Schola cantorum Mladi
 
 
Turopoljska ljepotica
 

Turopolje je nadaleko poznato po svojim drvenim građevinama, obiteljskim a isto tako i Crkvenim svetištima. Kao najatraktivniji i najreprezentativniji primjer drvene sakralne arhitekture javlja se drvena kapelica sv. Barbare u Velikoj Mlaki.

Nestale su brojne drvene kuće, kurije i čardaci, a ona i danas, poput svjetionika sama stoji u srcu mjesta, okružena modernim zgradama. Ali i usprkos tome njena ljepota nije manja, već naprotiv nikoga ne ostavlja ravnodušnim svojom ljepotom koju je, u drvetu stvorila domaća ruke prije više od tri stoljeća.

Gradnja

Iako je sagrađena 1642.g. kao drvena kapelica, prvi put se spominje tek 1692.g. u kanonskoj vizitaciji. Tijekom godina, nekoliko puta bila je pregrađivana i obnavljana.

Po tipu gradnje opisujemo je kao jednobrodnu kapelu s trostrano završenim svetištem pored kojega se nalazi sakristija. Građena je od tesanih hrastovih greda koje su polagane na kamene temelje i spajane načinom tzv. njemački ugao.

Iznad krova, koji je pokriven šindrom, izdiže se toranj u kojem je smješten zvonik koji završava limenom piramidalnom kapom, dok se u njemu nalazi zvono koje potječe iz 1642.g. i rad je C. Seissera iz Graza. Na suprotnom vrhu, iznad samog svetišta, nalazi se mala lanterna.
 
Unutarnje uređenje

Slikovno bogatstvo kapele sv. Barbare jedinstveno je.

Unutrašnjost je prekrivena tabulatom s kasetama koje su oslikane biljnim motivima, dok je drvena oplata stijena u unutrašnjosti oslikana uresima, buketima cvijeća u vazama i likovima svetaca, među kojima je ikonografski najzanimljivija svete Kummernisse , s donatorom M. Basarovićem (1759.g.). Oslikavanje kapele, na kojem je radilo više nepoznatih domaćih majstora, trajalo je od 1710. do 1759. godine te prezentira izvorni izraz narodne umjetnosti. Najstariji sloj potječe iz 1699.g., ali je na žalost uništen.

Glavni krilni oltar vrlo je zanimljiv, a potjece iz 17. stoljeća. Na zatvorenom dijelu retabla nalaze se u dva horizontalna reda prizori Muke Kristove ( Krist na Maslinskoj gori, Krist pred Pilatom, Bičevanje i Krista krune trnovom krunom - gornji red, te Krist pred narodom, Krist nosi križ, Krist na križu između Bogorodice i Ivana Krstitelja s Marijom Magdalenom pod križem i Skidanje s križa - donji red). Na otvorenom dijelu retabla prikazi su iz života i muke sv. Barbare ( Barbarin bijeg iz roditeljske kuće, Barbaru hvataju u bijegu, Barbara pred sucem Mercijanom i Barbarina smrt ). Na glavnom oltaru nalazi se slika sv. Barbare. Dva pokrajnja oltara su oltari Blažene Djevice Marije Snježne iz 1701. godine i Uzašća Gospodnjega iz 1759. godine.

 
Vanjsko uređenje

Uz crkvu je prenešen jednokatni drveni čardak s trijemom od rezbarena drveta koji služi kao župni dvor i zajedno s crkvom čini skladnu cjelinu. A posebnu pozornost privlači i mala drvena komora za čuvanje žita, ostatak nekadašnjeg crkvenog gospodarstva.

Uz crkvu, na crkvenom zemljištu, nalazi se i park. Mnoga stoljetna stabla okružuju Turopoljsku ljepoticu koja je jedna je od najsačuvanijih i najvrijednijih drvenih crkava na području kontinentalne Hrvatske.