Aktualnosti
 
Barka
 
Info
 
Kontakt
 
Linkovi
 
Impressum
 
 
   
Glavna  
   
   
   
   
   
   
   
© K_com Dtg Ltd 2007.
 
   
Sv. Barbara Molitvena zajednica Crkva Župa Schola cantorum Mladi
 
 
Sveta Barbara – djevica i mučenica, 04. prosinac
 

Naša župna crkva posvećena je sv. Barbari o kojoj postoji više legendi i povijesno malo utvrdivih podataka. To nije niti najmanje smetalo da bude uvrštena među četrnaest velikih svetih pomoćnika u nevoljama i da postane posebno omiljena u narodu.

Sv. Barbara je živjela u III. stoljeću, no ne zna se sa sigurnošću je li to bilo u Egiptu ili Nikomediji u Maloj Aziji.

Kroz mnoga stoljeća Barbara je postala mnogostruka zaštitnica. Zaštitnica je tvrđava, tornjeva, graditelja, zidara, topništva i ljevača topova (često je prikazana s topom), općenito vojnika, vatrogasaca i svih koji rade s vatrom (u vezi s gromom i munjom iz legende). Zanimljivost vezana uz to kaže da su sv. Barbaru za vrijeme ratova zvali u pomoć artiljerci, i to ne samo katolici već i protestanti, koji donekle zaziru od štovanja svetaca. Poznata je kao i štovana zaštitnica rudara, opet prema legendi koja kaže, da joj se, kad je bježala pred očevim bijesom, sama od sebe otvorila kamena stijena. Zato je štuju i bušači tunela u stijenama i općenito radnici s kamenom.

Sveta Barbara uvriježila se toliko u vjernom narodu, da je i u protestantskim zemljama nakon reformacije nisu smjeli dirati.
Brojna svetičina zaštitništva svoje izvore vuku iz bogato razrađene legende o njoj.

Bila je kći bogatog trgovca Dioskurusa koji je u svojoj golemoj očinskoj ljubavi pretjerao je i dao podići veliku kulu – tj. zatvor s dva prozora - gdje su Barbaru dobro čuvali kako mu je nitko ne bi oteo ili odveo. No, zidovi tamnice za Isusa ne predstavljaju nikakvu prepreku. Barbara je nekako u tamnici čula za kršćanstvo i toliko se njime oduševila da je – dok je otac bio na putu – dala napraviti na kuli i treći prozor u slavu i čast Boga Oca, Sina i Duha Svetoga. Prema nekim tvrdnjama Barbara se dopisivala i sa samim Origenom. Kada se Dioskurus vratio s dugotrajnog puta, pobjesnio je i predao Barbaru poganskim vlastima i na kraju joj sam odrubio glavu. Zloga oca na putu kući sustiglo je nevrijeme te je poginuo od munje. Prikaz toga imamo i na našem oltaru.

Blagdan sv. Barbare vezuje se i uz razne adventske običaje, jer ona dodatno potiče vjernike kao primjer prave vjere koja vječno cvate kao mlada i uvijek zelena livada.

U nekim krajevima na njezin blagdan stavljaju pšenicu u tanjuriće kako bi do Božića uzrasla zelena travica. U pojedinim djelovima zemalja njemačkog govornog područja na taj dan režu grančicu trešnje i stavljaju je u vodu, na toplo, da do Božića procvjeta. Tako sv. Barbara simbolizira proljeće usred zime kao svetac usred svijeta svoju vjeru i predanost Bogu.

Prije svoje smrti Barbara je molila da svaki kršćanin koji se sjeti Kristove muke i njezina mučeništva bude pošteđen na posljednjem sudu. Nebo je, kaže legenda, potvrdilo da će njezina molitva biti uslišana. S tim u vezi Barbara se često prikazuje s kaležom i hostijom, simbolima sakramenta euharistije, poputbine umirućima i zato je vjernici zazivaju kao zaštitnicu dobre smrti i protiv nagle i naprasne smrti u nesretnim slučajevima.

U likovnoj umjetnosti slika se s mačem i kaležom u ruci te kulom ispod njezinih nogu.
 
Molitva sv. Barbari za dobru smrt
Sveta djevice Barbaro! Kad si svjedočila za svetu vjeru Isusovu svojom krvlju, onda ti je premilostivi Isus obećao da će oni koji te zazivaju u pomoć, biti oslobođeni od nagle i nepripravne smrti. Učini, dakle, pomoćnice moja, da se Isus spomene prolivene djevičanske krvi i žarke ljubavi tvoje te po dobrostivom obećanju svojem ne dopusti da duša moja izađe iz tijela prije nego se očisti pravom ispovijeđu i Presvetim se Oltarskim sakramentom okrijepi za put u vječnost! Amen!