Broj
91  
Godina
10  
Uskrs, 2008.  
   
   
Naslovnica
 
Sadržaj
 
Uvodnik
 
   
   
   
Aktualnosti
 
Barka
 
Impressum Glavna    
© K_com Dtg Ltd 2008.
 
 
   
Uskrs
Razgovor Milosrdnog Boga s grešnom dušom Ispit kršćanina MZM Kutak
Poezija
Dan pobjede
Zajedničko dobro i mir
Blagoslovljena Krv Kristova
1. rođendan
 
Marija
Uskrs
 
Sigurno naša najprimjerenija reakcija na Isusovo uskrsnuće, na sve plodove koje imamo zbog Isusove muke, smrti  i uskrsnuća je slavljenje Boga! Zapravo i naš vrlo važan, najčešći, prvi način pristupanja Bogu bi trebao biti slavljenje.

Nažalost često se naš razgovor s Bogom svodi na to da ga samo molimo, učini nam ovo, učini nam ono. A, da nam  je Bog na važnijem mjestu u životu, da ne govorimo da bi nam on zapravo trebao biti najvažniji, naš pristup Bogu bi bio, slava i hvala. Jer toliko, i najviše razloga ima da ga slavimo i hvalimo: zbog Njegove veličine, Njegove dobrote, (Isus kaže da je Bog jedini dobar), Njegove ljubavi prema nama – zbog nas je dao svoga ljubljenog Sina i kako piše u poslanici Rimljanima: "Ta on ni svojega Sina nije poštedio, nego ga je za sve nas predao!" i vrlo važno "Kako nam s njime neće sve darovati?" (Rim 8, 32).
Kad bi malo više promatrali Boga, a ne samo sebe, svoje želje, zamisli, imali bi i više povjerenja u njega i njegovu brigu za nas. I kad bi nam se i događalo u životu nešto što nije po našoj volji, što nam je teško, imali bi  više pouzdanja i vjeru da On sve drži u svojoj ruci i da će nam sve okrenuti na dobro. I kako stoji u poslanici Hebrejima: "Dakle: pristupajmo s pouzdanjem k prijestolju milosti da primimo milosrđe i nađemo milost za pravodobnu pomoć!" (Heb 4, 16).
Očito, moramo Bogu pristupati s pouzdanjem, jer, sjetimo se što piše u Evanđelju: "I ne učini ondje mnogo čudesa zbog njihove nevjere." (Mt 13, 58). Mi svojom nevjerom ograničavamo Boga! Ono što nam može pomoći da imamo više povjerenja u Boga je, da se prisjećamo iz Božje Riječi tekstova o Božjoj ljubavi prema nama.

Čitajmo kod proroka Izaije – Knjigu Izraelove utjehe, od 41. poglavlja, hranimo se Božjom Riječju, tako će i naša vjera rasti i naš odnos s Bogom biti će bliži. Možemo izdvojiti dio teksta da doživimo Božju ljubav prema svakome od nas: "Jer dragocjen si u mojim očima, vrijedan si, i ja te ljubim." (Iz 43, 4). Kako ne voljeti, ne slaviti nekoga u čijim smo očima dragocjeni? A, k tome taj nije prevrtljiv kao ljudska stvorenja, On je kako i stoji uvijek isti: "Isus Krist jučer i danas isti je – i uvijeke." (Heb 13, 8). O slavljenju Boga u Bibliji nalazimo i svakako je važno za naše slavljenje Boga, da ono dolazi iz svega srca: "Slavim te Jahve svim srcem svojim." (Ps 9, 2). Nadalje, mi ako se i jednom u danu obratimo Bogu smatramo da smo dovoljno učinili, dapače, sve što smo trebali, ali u Božjoj Riječi stoji drugačije.
Možemo se prisjetiti kako je Danijel kojega je Bog blagoslovio tako da je kralj Darije razmišljao da ga postavi nad svim kraljevstvom, jer se isticao svojim izvanrednim duhom (Dn 6, 4). Za njega stoji da je: "...tri puta na dan padao na koljena blagoslivljajući, moleći i hvaleći Boga..." (Dn 6, 11). U Psalmu 119. stoji: "Sedam puta na dan tebe hvalim zbog pravednih sudova tvojih." (Ps 119, 164).

Nikad nećemo pretjerati slaviti i hvaliti Boga, uostalom i sveti Pavao kaže: "Uvijek se radujte! Bez prestanka se molite! U svemu zahvaljujte! Jer to je volja Božja u Kristu Isusu." (1. Sol 5, 16–18). I ako se u noći probudimo, nemojmo razmišljati o viđenom na TV, o problemima, nego kako Božja Riječ upućuje slavimo Boga: "U ponoći ustajem da te slavim zbog pravednih tvojih odluka." (Ps 119, 62). I sigurno je ako mi Boga stavimo na prvo mjesto, da će se i sve u našem životu posložiti na pravo mjesto, uostalom stoji: "Svu 'svoju brigu bacite na njega', jer se on brine za vas." (1. Pt 5, 7). 

Biblija je puna primjera ljudi koji su Boga stavili na prvo mjesto i ako su i morali proći koju kušnju njihov je život završio pobjednički. Najsjajniji primjer nam je Isus, koji je prošavši muku i smrt slavno Uskrsnuo i donio cijelom svijetu veliku pobjedu nad grijehom i nad smrću. I stoga ga hvalimo i slavimo ne samo sada slaveći blagdan Uskrsa, nego sve dane svoga života.