Broj
91  
Godina
10  
Uskrs, 2008.  
   
   
Naslovnica
 
Sadržaj
 
Uvodnik
 
   
   
   
Aktualnosti
 
Barka
 
Impressum Glavna    
© K_com Dtg Ltd 2008.
 
 
   
Uskrs
Razgovor Milosrdnog Boga s grešnom dušom Ispit kršćanina MZM Kutak
Poezija
Dan pobjede
Zajedničko dobro i mir
Blagoslovljena Krv Kristova
1. rođendan
  piše:
  Kristina Novosel
Blagoslovljena Krv Kristova
 
 
 
 
 
Najveći dokaz ljubavi Boga prema čovjeku i ljudskom dostojanstvu je Kristova Krv – žrtva za nas i život koji nam daje. Križ s raspetim Isusom i Euharistija u kojoj On svakodnevno uprisutnjuje svoju žrtvu za naše grijehe i dolazi kao Uskrsli Spasitelj, neprestano nas podsjećaju na ovu tajnu.

Posebno smo pozvani da češće razmatramo Otajstvo križa. To je pravi izvor snage i svjetla za život. Mi ne samo da slavimo Kristovo uskrsnuće, već i njegovu Muku. Isus nam je pokazao da naše uskrsnuće nije bez velikog napora i ozbiljnog rada na sebi. Kada Križni put ostaje sa nama, pred nama je onaj životni, koji ćemo moći razumjeti samo ako njime nastavimo sa zahvalnošću što smo bili toliko ljubljeni, da je Bog bio spreman umrijeti za nas, postati putem naših života. Ako sa spremnošću, postojanim nastojanjem da u svojem životu ne budemo križ jedni drugima, već da budemo križonoše s ljubavlju – s ljubavlju koja ništa ne traži za sebe. "Jer nitko od nas sebi ne živi, nitko sebi ne umire.

Doista, ako živimo, Gospodinu živimo, i ako umiremo, Gospodinu umiremo.
Živimo li, dakle, ili umiremo – Gospodinovi smo." (Rim 14, 7–8). Ne želimo vjerovati grijehu, već Bogu, koji je sama ljubav.
Zar da ne vjerujemo Onome koji je iz ljubavi umro i uskrsnuo za nas? Možemo li tražiti veći dokaz Njegove ljubavi prema nama? Vrijedni smo Krvi Sina Božjega i ne želimo omalovažavati taj preveliki dar. I kao što je Gospodin otvoren za svakoga od nas, tako i mi želimo biti otvoreni za druge. Razmatrajući Rane koje nas izliječiše i po kojima smo spašeni, možemo jasno uvidjeti koje je naše poslanje: biti otvoreni za Boga i bližnjega. Svaka situacija u našem životu ima smisao. Svaka bol, svaki gubitak, svaki križ..., sve ima smisao. Kristovo uskrsnuće dalo je smisao našem životu. Trebali bismo biti potpuno sigurni da nas svaka situacija, svaka bol, križ, bolest – može, ako to želimo, sve više i više približiti Gospodinu. Ništa se ne događa bez Njegova dopuštenja. Ne trebamo se bojati ni smrti, jer – mi koji smo svoj život predali Gospodinu – poslije ovozemaljskoga života nas čeka vječna radost i vječna sreća. Zahvaljujući Gospodinovu uskrsnuću, mi kršćani možemo već danas na zemlji okusiti komadić neba. Veliko je to otajstvo! Izdignimo se iznad ovozemaljske stvarnosti i sve gledajmo očima vjere. Preko vjere, nade i ljubavi, u nekom smislu, stajemo ispod križa, na kojem se Krist sjedinio i s patnjama našeg vremena.
Marija stojeći pod križem svoga Sina ne skida ga s njega, ne može mu olakšati ni ublažiti bol. Unatoč tome, Isusu je njezina prisutnost od velike pomoći, puno je toga ona promijenila, a možda i sve. Majka je bila velikom utjehom, ali i ne samo utjehom. Sudjelovala je kroz vjeru, nadu i ljubav u spasonosnoj patnji Krista, koji je posvećivao patnje svijeta. U ovome je i naš poziv za ustrajnu vjernost ispod križa zajedno s Marijom: da naša nazočnost po vjeri, nadi i ljubavi ispod križa drugog čovjeka ne bude samo ljudskom utjehom, nego spasonosnom patnjom. Ustrajući ispod križa i mi također, govoreći slikovito, dajemo svoju krv, svoj život. To je naš način davanja sebe za spasenje svijeta, davanje svoje krvi zajedno s Kristovom Krvlju, naša duhovna žrtva prema uzoru Majke Crkve ispod križa.
Velika je ljubav tvoja, Gospodine, prema čovjeku. Iz ljubavi prema njemu, utjelovio si se, postao čovjekom, te prošao zemljom čineći dobro, nama u svemu jednak osim u grijehu. Zbog ljudskih grijeha išao si iz ljubavi na križ proliti i zadnju kap Krvi, da bi podigao palog čovjeka.
To je ta tvoja ljubav, ljubav na križu. Ljubav koja nije matematika, nego iskrena, Božja, samo tebi moguća. Nismo je zaslužili, ali iskreno ti hvala! Hvala ti za svaku kap tvoje predragocjene Krvi koju si za nas prolio. Neka ona osnaži naš život. Neka izbriše svaku mrlju grijeha da budemo čisti i dostojni tebe, naš Spasitelju. Oprosti nam svaku nemarnost, ravnodušnost i svaku uvredu prema tebi. Molimo te, pohodi živote i naših bližnjih, te neka i oni osjete radost, milosrđe i utjehu tvoje predragocjene Krvi. O Isuse, daruj nam vječnu ljubav prema tebi i bratu bližnjemu.

Neka i naše životno geslo bude poput sv. Gašpara:
"Ljubim sve u Bogu, radi Boga i bez iznimke". Bože, danas si po svome Jedincu pobijedio smrt i otvorio nam pristup u vječni život. Udijeli nama koji slavimo blagdan uskrsnuća da se obnovimo u tvome Duhu i s Kristom ustanemo na svjetlo novog života. Po Kristu Gospodinu našem. Amen! Sretan i blagoslovljen Uskrs!