Broj
79
Godina
8
Prosinac, 2006.
 
 
Naslovnica
Sadržaj
Uvodnik
Obavijesti
 
Aktualnosti
Barka

Impressum

glavna

 

© K_com Dtg Ltd 2006.
 
Put u povijest
Sveta Barbara
Opraštanje
Sjećanje na A.Grahovara
Taize
Poezija
Božićna svijeća
Šutnja-meditacija
Blagoslovljena krv Kristova
Najavljujemo
 
Ivana Modrić
Taize
 

Taizé je malo selo u Francuskoj gdje od 1940. živi ekumenska zajednica istog imena. Osnovao ju je brat Roger, a pripada joj više od stotinu braće, katolika i protestanata različitog podrijetla, iz više od dvadeset i pet zemalja. Osnovana je kao mjesto na kojem bi se otvorili putovi povjerenja i pomirenja među kršćanima i u čitavoj ljudskoj obitelji. Svaki se brat doživotno zavjetuje na celibat i zajednički život u skromnosti. Zajednica ne prima darove, nego se uzdržava vlastitim radom.

Tijekom većeg dijela godine, mladi iz svih djelova svijeta dolaze na tjedne susrete u Taizé. Dan u Taizéu sastoji se od triju zajedničkih molitava, biblijskog razmatranja, raazgovora u skupinama, vremena za osobno razmišljanje te sudjelovanje u praktičnim poslovima. Svatko je pozvan krenuti u potragu za smislom svog života i pripremiti se za preuzimanje odgovornosti nakon povratka kući.

"Hodočašće povjerenja na zemlji", zajednica braće potiče već tridestak godina, ali to nije organizirani pokret, ono želi ohrabriti i pratiti mlade koji nastoje graditi povjerenje i mir u vlastitom domu, gradu, zemlji, školi, fakultetu, radnom mjestu i župi.
Ove godine Zagreb je mjesto "Hodočašća povjerenja na zemlji", u koje će mladi doći u potrazi za putovima povjerenja među ljudima, narodima i putovima povjerenja u Boga. Zajedno će moliti za mir (koji nam je današnji način života oduzeo), razumijevanje među narodima (kako bi prestala razaranja, ratovi koji uništavaju živote) i produbljenje svoje vjere.
U Župi Sv. Barbare nekolicina nas mladih okupilo se kako bi: pronašli ljude koji su željni primiti u svoj dom mlade, upoznali mlade iz raznih zemalja europe, predstavili im našu zajednicu, upoznali ih sa našim običajima, ali također kako bi i mi mogli upoznati njihove običaje i zemlje iz kojih su došli.

U organizaciji nas je devetero, a nadamo se da će nam se pridružiti još mladih ili starijih kao pomoć pri dočeku mladih 28. prosinca, izvedbi radionica koje će biti organizirane tijekom 29., 30. i 31. prosinca u osnovnoj školi V. Mlaka, te tijekom novogodišnje noći ako uspijemo naći neki prostor u kojem bi mogli održati festival naroda.

Kako bi sve organizirali svojim nam uputama i savjetima pomaže volonter Taizéa Pao-Yo-U. On je zadnjih 14 mjeseci proveo u Taizéu i sudjelovao na nekoliko "Hodočašća povjerenja na zemlji". Pao-Yo-U je bio u našoj župi jedne nedjelje na misama, kada je govorio o Taizéu i susretu mladih Europe.

Radi informiranja sumještana organizirali smo informativni dan ispred Mercatora u subotu 25.11. Za sve koje žele primiti mlade ukratko ću napisati sve što trebaju znati.
Mlade koji dolaze za Novu godinu želi se smjestiti po župama kako ne bi morali spavati u školama, tj. kako bi ih što manje tamo spavalo.

Za primanje mladih u svoju kuću trebate: malo dobre volje, 2 m 2 (ako imate krevet to je dobro, ali ne morate imati jer svi očekuju da će spavati na podu tj. nose vreće za spavanje), ako je moguće doručak ujutro i ručak za Novu godinu (ako ne možete dati ručak ni to nije problem samo nam to trebate naglasiti).
Prijevoz će im biti plaćen (ZET). Ujutro će odlaziti oko pola devet i vraćat će se navečer u deset sati, po dogovoru s obitelji i kasnije. Ne očekuju de ćete se s njima družiti, ako želite svi ste pozvani bez obzira da li nekoga primate na spavanje. Datum do kojeg se treba prijaviti je 10.12.2006. zbog toga što treba jako puno toga pripremiti za dolazak mladih. Ako netko do tada nije siguran da može primiti mlade, a želio bi, može nam se i kasnije javiti, ali molimo da se javite što prije.
Za sve obitelji, koje će primiti u svoj dom mlade, a i ostale koji to žele saznati više o susretu održat ćemo sastanak 10.12.2006. u 16 sati u vjeronaučnoj dvorani. Na sastanku ćemo im dati sve dodatne informacije o dolasku i boravku mladih u župi.

Hvala svima koji su se do sada odazvali , jer imamo smještaj za 72 mladih (službeno, a neslužbeno i više), nadamo se da ćete se i vi koji ovo čitate odazvati.

KONTAKTI:
Iva Baričević: 6235-767, 098/962-96-90
Ana Jerbić: 098/188-58-47, anaj_zg @yahoo.com
Josipa Šipraga: 098/96-55-619
Marijana Vlahović: 091/522-31-92
Ivana Modrić: 098/810-301, ivana_pbf@yahoo.com