Broj
18
Godina
3

Svibanj, 2001.

 
 
Naslovnica
Sadržaj
Uvodnik
Statistika
Obavijesti
 
Aktualnosti
Barka

Impressum

glavna

 

© K_com Dtg Ltd 2005.
 
Sv. Antun Padovanski, 13. lipnja

Rođen je kao plemeniti godine 1195. u Lisabonu. Potresen mučeničkom smrću petorice franjevaca koji su u Maroku poginuli za vjeru, Antun odluči nastaviti njihovo djelo te postaje franjevac 1220. godine. Veći dio života proveo je propovijedajući po Italiji. Imao je čudesan dar da i stranci razumiju njegove propovijedi samo po gestama. Protiv krivovjeraca bio je tako uspješan da su ga prozvali “Malj za heretike”.
Kad je jedan nevjernik nijekao Isusovu prisutnost u posvećenoj hostiji, Antun je dao dovesti magarca pred veliku hrpu sijena i premda tri dana magarac nije dobio hrane, pao je na koljena dok je Antun prolazio s posvećenom hostijom. Još za života bio je čudotvorac: proricao je, liječio, oživljavao mrtvace. Mali Isus mu se ukazivao. Antun je umro 1231. godine. Tijelo mu leži u padovanskoj bazilici koju zovu “Il Santo” (Svetac).

Jedan je od najpopularnijih svetaca današnjice, još uvijek se na njegov zagovor događaju čuda. Zaštitnik je putnika i zaljubljenih. Osobit je pomoćnik za uspjeh u radu, za pronalaženje izgubljenog.

 
Molitva za izgubljenu stvar
Sveti slugo Božji, blaženi Antune, koji među ostalim čudesima, po kojima se očituje moć tvoga zagovora, pomažeš da se nađu izgubljene stvari, te kazuješ put i način do njih: pomozi mi milostivo, da uvijek tražim milost Božju i da nađem izgubljenu stvar. Amen.