Broj
14
Godina
3

Siječanj, 2001.

 
 
Naslovnica
Sadržaj
Uvodnik
Statistika
Obavijesti
 
Aktualnosti
Barka

Impressum

glavna

 

© K_com Dtg Ltd 2005.
5. veljače – sv. Agata

Rođena je u III. stoljeću u Cataniji, u bogatoj plemićkoj obitelji. Prema legendi, njom se htio oženiti konzul Kvincijan kojega je odbila i zato je prijavljuje kao kršćanku. Osuđena je u progonu kršćana u doba cara Decija. Krvniku je rekla da “kao što se ni pšenica ne može pohraniti, a da se ne slomi klas i otkine slama, tako ni njezina duša ne može ući u raj osim ako joj tijelo ne bude teško zlostavljano”. Krvnici su joj odrezali grudi, zatim je bačena na usijani ugljen (g. 250.).
Godinu dana nakon njezine smrti proradio je vulkan Etna i lava je zaprijetila Agatinu gradu; sugrađani su prostrli njezin bijeli veo na njezinu grobu ispred grada i tu se lava čudesno zaustavila. Časti se kao zaštitnica od vatre i provale vulkana.

 
14. veljače – sv. Valentin

Potječe iz Umbrije, bio je biskup u Terni. U progonu kršćana za vladavine Klaudija Gotskog, Valentin završava u zatvoru u Rimu. Bio je pozvan pred cara, kojeg je očarao svojim uvjerljivim govorom o vjeri u Krista kao jedinoj pravoj vjeri. Uplašivši se da će se car obratiti na kršćanstvo, dvorjanici cara podsjećaju na dužnost progona; Valentina su predali na čuvanje jednom rimskom plemiću, no ubrzo je obratio i njega i cijelu njegovu obitelj. Zato je suđen na smrt 270. godine, no prije toga obraća na kršćanstvo jednog grubog zatvorskog čuvara i njegovu obitelj.
Isti dan Crkva slavi još jednog Valentina iz 4. stoljeća, koji je kao monah živio u osami i uzgajao cvijeće. To je cvijeće dijelio prolaznicima. Tako je Valentin postao zaštitnik mladih i zaljubljenih.