Aktualnosti
 
Barka
 
Info
 
Kontakt
 
Linkovi
 
Impressum
 
 
   
Glavna  
   
   
   
   
   
   
   
© K_com Dtg Ltd 2007.
 
   
  Izvještaji  
 
 
Sveto Trodnevlje
 

Sveto trodnevlje – Veliki četvrtak, Veliki petak, Vazmeno bdjenje u noći Velike subote i Uskrsa – predstavlja vrhunac crkvene liturgije kroz cijelu liturgijsku godinu. Tom liturgijom slavimo otajstvo Isusove smrti kojom je uništio našu smrt i otajstvo Isusovog uskrsnuća kojim je obnovio naš život i dao nam snagu budućeg uskrsnuća. Sudjelujući u svetim obredima postajemo dionici tih Kristovih otajstava.

VELIKI ČETVRTAK

To je dan ustanove presvete Euharistije i svećeničkoga reda te proglašenje zapovijedi o bratskoj ljubavi.

Po ustanovi presvete Euharistije, Isus je htio da se Njegova muka, smrt i uskrsnuće ponazočuje u Crkvi sve do sudnjega dana, kako bi vjernici koji će sudjelovati u Euharistiji postali dionicima Kristovog otkupljenja. Po ustanovi svećeničkoga reda Isus je omogućio da se Euharistija neprestano događa i da po svećeničkom služenju vjerni narod raste u milosti spasenja. Pranjem nogu Isus nam je dao primjer da i mi ponizno služimo jedni drugima i tako ispunjujemo zapovijed bratske ljubavi.

 
VELIKI PETAK

Dan muke i smrti Gospodnje. Toga dana Crkva se suzdržava od nekrvne žrtve na oltaru i umjesto Euharistije vrši Službu muke Gospodnje. Služba muke Gospodnje sastoji se od tri dijela: 1. služba riječi, 2. klanjanje Križu, 3. sveta Pričest.

Svećenik s ministrantima pristupa oltaru u misnom ruhu crvene boje koja je znak mučeništva i pobjede. Svećenik se prostire pred žrtvenikom, ostali kleknu, i neko vrijeme svi mole u tišini.
U službi riječi, u 1. čitanju, slušamo proroka Izaiju koji govori o Sluzi Gospodnjem kojega će ljudska zloća iznakaziti. No, Njegovom modricom mi ćemo biti izliječeni. U Evanđelju, slušat ćemo povijest Muke Isusove po Ivanu i tako u svom srcu pratiti Isusa u djelu otkupljenja. Poslije slušanja Muke Isusove, svećenik će pjevati svečane molitve Crkve u kojima molimo za potrebe Crkve, kršćana i cijeloga svijeta.

Slijedi drugi dio i to je središnji dio službe velikog petka – klanjanje Križu. Jedan službenik donosi križ zastrt ljubičastom koprenom, svećenik ga otkriva u tri maha te pokazujući puku taj znak spasenja, pjeva svaki put višim glasom: "Evo, drvo križa, na kojem je Spas svijeta visio!". Zbor odgovara: "Dođite, poklonimo se!"
Zatim se križ odnese na pijedestal u svetištu i slijedi odavanje počasti Križu: svećenik, drugi službenici oltara i pjevački zbor.

Potom slijedi treći dio večernje Službe Muke – sveta Pričest. Primit ćemo Tijelo Gospodnje koje je na današnji dan predano – žrtvovano za naš spas.

 
VAZMENO BDJENJE

Po starodrevnoj predaji ova je noć posvećena Gospodinu, kad vjernici sa zapaljenim svjetiljkama u rukama čekaju svoga Gospodina... Vazmeno bdjenje sastoji se od četiri dijela: 1. služba svjetla, 2. služba riječi, 3. krsna služba, 4. euharistijska služba.

U službi svjetla, blagoslivlje se oganj i svijeća – simbol Krista uskrsloga. Zatim svećenik podigne svijeću i zapjeva: Svjetlo Kristovo – svi odgovore: Bogu hvala. Zatim, u pratnji ministranata, svećenik ulazi sa zapaljenom uskrsnom svijećom u crkvu u kojoj su svjetla ugašena. Podignuvši svijeću u tamnoj crkvi, zapjeva: Svjetlo Kristovo – svi odgovore: Bogu hvala, i pripale svoje svijeće na plamenu uskrsne svijeće. Novi život dobili smo od Krista Gospodina na sv. Krštenju. Kod oltara svećenik zapjeva treći put: Svjetlo Kristovo i tad se zapale sva svjetla u crkvi. Slijedi hvalospjev uskrsnoj svijeći – simbolu Krista uskrsloga.

U službi riječi razmatramo divna djela koja je Bog činio svome narodu od samoga početka, vjeran svojim obećanjima. Slijedi treći dio – krsna služba. U starijim vremenima Crkva je u vazmenom bdjenju u krstu preporađala one koji su se pripremali za novi život. Radosna što je pomlađena novim članovima – sve je pozvala za stol Gospodnji gdje će se nahraniti Tijelom Krista uskrsloga i to je 4. dio vazmenog bdjenja. Taj se je obred u starini odvijao po noći i završio negdje u zoru, kad je Krist uskrsnuo.

Na Uskrs slavimo otajstvo Kristovog Uskrsnuća kojim smo i mi postali dionici po sv. Krštenju ili sv. Ispovijedi i Pričesti.