Aktualnosti
 
Barka
 
Info
 
Kontakt
 
Linkovi
 
Impressum
 
 
   
Glavna  
   
   
   
   
   
   
   
© K_com Dtg Ltd 2007.
 
   
  Izvještaji  
 
Pavao Maković
Posjet apostolskog nuncija našoj Župi
 

Iako se otprilike mjesec dana dogovaralo i pričalo o tome kako će apostolski nuncij mons. Francisco-Javier Lozano posjetiti našu Župu zajedno sa gospodinom veleposlanikom Jorgeom Fuentesom, voditeljem misije OESS-a u Republici Hrvatskoj i njegovom suprugom, teško je bilo zamisliti kako bi takav susret mogao proći bez nekih većih formalnosti (budući je posjet zamišljen kao apsolutno neformalan). No, jutarnje zrake sunca najavile su lijepi dan; točno onakav kakav smo zamišljali i priželjkivali.

Nekih pola sata prije podnevne svete Mise primijetili smo da u dvorište ulazi auto s diplomatskim registarskim tablicama – bio je to bračni par Fuentes – i sve što smo čekali se polagano počelo događati. Nakon pozdrava sa župnikom, oni su se smjestili u crkvu i pričekali početak svete Mise. Ubrzo je stigao i sam Nuncij. Ne mogu točno reći kako je baš izgledao sam njegov dolazak, jer sam bio u crkvi kad se sve to događalo. Znam samo da su u 11 sati zvuk zvona i suglasje orgulja u nama pojačali tremu, jer je Župni zbor mladih predvodio pjevanje na toj Misi. No, pred nama nije bio netko koga bismo se bojali, već jedan vidno simpatičan, skroman, jednostavan i duhovan čovjek. Učenim, ali jednostavnim riječima, nuncij je poslao Kristovu poruku svakome prisutnom. Ima li veće časti za nas da nam propovijeda čovjek koji živi istinskim apostolskim životom? Jer, taj je čovjek Španjolac, koji je kod Svetoga Oca "zadužen" za naš Hrvatski narod. On, stranac, bio nam je tako blizak u to lijepo nedjeljno jutro, da smo osjetili da on među nama nikako ne može biti stranac, već da je jedan od nas. Zato mi je žao što naša župna crkva nije bila ispunjena do posljednjeg mjesta. I nakon svete Mise, u Župi se krstilo dijete, koje je Nuncij želio krstiti. Stvarno je lijepi poklon dobila ta obitelj!

Kasnije smo se družili uz, mogu tako reći, naš župni obiteljski stol. Bio je to susret vijećnika Župnih vijeća (Pastoralnog i Ekonomskog), a i nekih aktivnijih pojedinaca izvan njih, s nuncijem. Bio je s nama i gospodin Hrvoje Šandor, naš župljanin koji radi sa gospodinom Fuentesom i koji je, zapravo, najzaslužniji što se taj susret ostvario, jer je bio stalna veza između župnika i veleposlanika. Župni su vijećnici, zajedno sa župnikom, na dar za njihov dolazak pripremili sliku sa fotografijama oltara i crkve, a gospođa Fuentes poculicu – tradicionalno turopoljsko plemićko pokrivalo za glavu.

Gospodin Fuentes je bio svime vidno razdragan, jer svjedoči da na tolikim svakodnevnim diplomatskim susretima ipak rijetko ima prilike biti sa "običnim" hrvatskim čovjekom, pa vjerujemo da je utisak s kojim su zajedno oko 15 sati iz Velike Mlake otišli jako pozitivan. A, mi smo ostali u našoj svakodnevnici i u nadi da će se dogoditi još neki takav susret.