Aktualnosti
 
Barka
 
Info
 
Kontakt
 
Linkovi
 
Impressum
 
 
   
Glavna  
   
   
   
   
   
   
   
© K_com Dtg Ltd 2007.
 
   
  Izvještaji  
 
Snježana Vlahović
Marijin Dvor
 
Marijin dvor, Lužnica
Svečanost blagoslova i otvorenja Duhovno-obrazovnog centra Marijin dvor održana je u subotu 13. listopada 2007. u dvorcu Lužnica, a započelo je sv. Misom koju je predvodio uzoriti kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup.

U nedjelju 14. listopada održan je po prvi put Dan otvorenih vrata što je bila prilika za razgledavanje Centra. Također je prvo bila sv. Misa u dvorcu u Svečanoj dvorani, a nakon mise održana je prezentacija uz živu riječ o Duhovno-obrazovnom centru za sve prisutne.

U 12 sati imali smo priliku vidjeti skupinu Lipicanska barokna raskoš. Mladići i djevojke obučeni u baroknu odjeću, svojim izgledom uspjeli su nam dočarati ondašnji način življenja.

Osim projekcija i prezentacija, organizirane su razne radionice, igre i natjecanja za djecu i odrasle te mogućnost izrade fotoreportaže, a sestre milosrdnice iznenadile su nas cateringom, pićem, kavom…
Završetak Dana otvorenih vrata obilježen je puštanjem balona s prigodnim porukama uz zajedničko pjevanje molitve OČE NAŠ.

POVIJEST DVORCA
Jednokatni barokni dvorac Lužnica, 20 km zapadno od Zagreba, smješten uz cestovnu prometnicu od Zaprešića prema Brdovcu, jedan je od najslikovitijih dvoraca Hrvatskoga zagorja. Građen je najvjerojatnije početkom 18.st. što nam svjedoči prvi pisani dokument iz 1761. vezan uz posvetu grofovske kapele. Prvi vlasnik imanja Lužnica bila je plemićka talijanska obitelj Čikulini koja se u Hrvatskoj pojavljuje u 16. stoljeću.
Nakon brojnih dioba, lužnički je posjed u 18.st. pripao obitelji baruna Raucha (njemačkog porijekla). Nakon smrti posljednjeg potomka obitelji Rauch, dvorac su zajedno sa zemljištem (velikim okolnim perivojem koji iznosi 8 hektara) od udovice Ane 1925. godine kupile sestre milosrdnice svetog Vinka Paulskoga da im bude smještaj i odmaralište za stare i bolesne sestre. Tijekom godina otvoren je dječji vrtić, domaćinska škola, održavani su satovi sviranja i pjevanja.

Zbog nježne ljubavi sestara milosrdnica prema Majci Božjoj, dvorac Lužnica 1928.g dobiva naziv Marijin dvor te će pod tim imenom djelovati kao duhovno-obrazovni centar.

Marijin dvor, Lužnica otvara svoja vrata i poziva u ime Isusa Krista sve umorne i opterećene da ovdje pronađu smisao i radost života. Centar istom započinje svoje djelovanje. Ljubitelji prirode moći će uživati u šetnji perivojem s jezerom ili se odmarati u sjenicama razmještenim u parku; ljubitelji kulturnih starina upoznat će ljepotu baroknog dvorca i sadržaje koje on nudi. Oni koji više vole aktivnost, druženje i razgovor moći će se uključiti u organizirani rad po skupinama, u raznovrsne tematske i kreativne radionice.

Kontakti:
s. Miroslava Bradica, ravnateljica centra
tel.: +385 (0)1 3311 483
e-pošta: miroslava@luznica.hr

s. M. Marcela Šereš, tajnica
tel./fax: +385 (0)1 3311 487
e-pošta: tajništvo@luznica.hr

s. M. Berislava Grabovac, voditeljica programa
tel.: +385 (0)1 3310 118
e-pošta: berislava@luznica.hr