Aktualnosti
 
Barka
 
Info
 
Kontakt
 
Linkovi
 
Impressum
 
 
   
Glavna  
   
   
   
   
   
   
   
© K_com Dtg Ltd 2007.
 
   
  Izvještaji  
 
Nikola Maković
Govor s oproštajne mise vlč. Mladena Sinković
 

Dragi mještani sela Velika Mlaka i naselja Veliko Polje

Nisam slutio da ću nakon sedam godina, koliko je prošlo od dolaska vlč.Mladena Sinkovića među nas, nama, ovdje sabranom vjernom narodu Božjem u ime malobrojnih, ali hrabrih, na crkvu oslonjenih vjerničkih skupina iskazivati osjećaje zahvalnosti vlč.Mladenu. Za žrtve koje je kao namjesnik Isusa Krista, u vinogradu Gospodnjem podnio za spas naših duša. Naime, svjedočim da je dekretom Nadbiskupskoga Duhovnog stola br. 1913/98. od 17.kolovoza 1998.g. upravljanja župom Svete Barbare u Velikoj Mlaki razriješen je dotadašnji upravitelj preč.g.Ladislav Loina, a dekretom br.1915/98 istog Stola i nadnevka, za prvoga upravitelja župom Svete Barbare u Velikoj Mlaki postavljen je vlč. Mladen Sinković, mlad svečenik lijepog držanja i prelijepog glasa. Temeljem tih dokumenata, dana 29.kolovoza 1998.g. u blagovaonici župnoga stana izvršena je prva primopredaja župe. Primopredaji je u ime Nadbiskupskog Duhovnog stola nazočio preč.g.Milan Osrečki, a u ime crkvenih odbornika g.Ivan Lacković Kolaričkin i g.Nikola Maković, oba iz Velike Mlake. U tada sastavljenom „Zapisniku“ i pročitanom nadnevka primopredaje, naselje Veliko Polje se spominje u tekstu da: „Veliko Polje već više godina ima udjela u milostinji i darovima“. Iz Zapisnika se čita imutak sadržan u nekretninama o kojemu će novi Upravitelj skrbiti, kao i financijska sredstva deponirana i oročena na bankarskoj knjižici ili gotovinska sredstva kojima će se Upravitelj u nastupajućem vremenu služiti. Uz navedeno spominju se i parcele na kojima stoji zgrada crkve i pomočna kućica na istočnoj strani, odnosno „komorica“.

Ja ovo ne govorim radi Upravitelja vlč.Mladena koji se po nekom novom dekretu premješta i odlazi u drugu sredinu, već radi nas, ovdje sabranog Božjeg naroda koji kao i ja može posvjedočiti da je vlč.Mladen bio dobar dospodar i sluga Božji, te je zatečenim parcelama pridodao onu sa zapadne strane, koju su po komasaciji zemljišta 1952.g. dobile, a sada crkvi vratile sestre Krilčić-Bradašić. Dok će o Upravljanju materijalnim tvarima koje se vidi u mnogim stvarima više od mene govoriti drugi, ja ću sve nas samo ukratko podsjetiti na veoma istančan smisao vlč.Mladena za pastirsku skrb putem molitvenih i liturgijskih izražaja. Njegovim je blagoslovom krenula u molitvu, za opće dobro, mala, ali duhom Božjim obdarena, snažna molitvena skupina. Stoga zla i neprilike koje nas u velikom luku zaobilaze, ja, kao i mnogi vjernici s kojima razgovaram, prepoznajemo i pripisujemo moćima molitve te skromne vojske molitelja. Moć molitve prepoznajem i u onim malobrojnim vjernicima koji revno pohađaju službu Božju, iako su često ismijavani od velike većine deklariranih Hrvata koji se diče Rimokatoličanstvom koje im služi kao ukras. Žalosti me kada naš čovjek, posebice onaj koji se ispovijeda vjernikom umišlja, da je život u zajednici bez Krista moguć. Nije li nas upravo na zajedništvo s Kristom nerijetko pozivao i poticao naš župnik, i putem briljantnih propovijedi trajno nam posvješćivao snagu Kristove Riječi.

Poput molitvene skupine, žive među nama malobrojne i jednako uz Crkvu prislonjene skupine koje Riječ života navješćuju čitanjem ili pak pjesmom. Sve pjevačke skupine, Caritas i ministrantska skupina opisani su u člancima prigodno tiskane Barke koju preporučam, i o njima ovdje nije potrebno posebno govoriti. Ja u ime svih spomenutih od kojih sam izabran da sastavim ove retke zahvaljujem ponajprije dragomu Bogu koji je posredstvom njegovih zemaljskih roditelja, majke Marije i oca Vladimira u službu Isusa Krista i navještanja Riječi Božje pozvao njihovoga sina Mladena. Njemu pak s vjerničkom radošću zahvaljujemo za onu sjetvu po kojoj je Riječ Božja pala u dobru zemlju i dala obilan rod. Bože, daj da nam u pamćenju ostane kao Dobar Sijač, i da mu u nepredvidivim životnim teškoćama pomognu i neka ga prate žarke molitve naših srdaca. Sa željom da mu i u novoj župi služenje Gopodinu bude radost, pozdravljam ga ovdje izrečenim riječima koje sam sastavio:

U Velikoj Mlaki,
na dan Svetoga Bernarda,
20.kolovoza 2005.g.

Živio!